В рамках Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек, який цього року проходить під гаслом “Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності”, учні підготували історичні розвідки на тему «Історичний портрет рідного краю».

Дарина Кузик, учениця 6-Б класу, взяла інтерв’ю у своєї бабусі, Марії Войчишин, уродженки с. Підмихайлівці Львівської області:

“…Сьогодні у нашій рубриці «Історичний портрет рідного краю» спробуємо проникнути в атмосферу маленького села на Західній Україні, яке розкинулось поміж горбистої місцевості на березі чистої й тихої річки Свірж, яка бере свій початок від великого однойменного замку на Львівщині. Поспілкуємось із старожителькою села Підмихайлівці, яка вже понад 80 років провела у цьому невеличкому, мальовничому прикарпатському селі, що на Галичині.

Історія жителя

«Мене звати Марія. Народилася 28 листопада 1939 року в селі Підмихайлівці. В цьому селі народилася і живу тут досі. Зараз мені 82 роки».

Дарина: Чи знаєте Ви, чому село називається саме Підмихайлівці?

Пані Марія: Існує багато легенд та історій щодо походження назви села. Однак найбільш поширена, пов’язана з географією села та історичними подіями. Саме село розкидане в низовинах. Поряд із селом є кілька високих пагорбів. На одному з них багато років тому жив пан. Називався він Михайло. А всі хто жили біля пана та його володінь, нижче під пагорбом, були ніби «під Михайлом». Тому село й прозвали «Підмихайлівці».

Дарина: Чи існує точна дата створення села?

Пані Марія: Село Підмихайлівці має давню історію. Перша згадка про нього пов’язана із 1453 роком. Саме тому з усіх сторін на в’їздах стоять високі вирізьблені камені, на яких вигравіювано дату заснування села та наш спільний вірш…”

Учениці 8-А класуХолявінська Анна та Анастасія Яшин – підготували нариси про найвідоміші місця у рідному мікрорайоні Сихів:

”Санта-Барбара”

“Санта-Барбара” – один із трьох неофіційно-офіційних районів Сихова. Назва пов’язана з найпомітнішими архітектурними елементами будівлі ТЦ – арками, які нагадують схематичні зображення заставки популярного в 90-х роках телесеріалу. Але мало хто знає , що це не перша назва. Ще до прем’єри телесеріалу “Санта-Барбара” носила назву “Зубра-Центр”. Відкриття “Зубри-Центру” у 1994 році справді збіглося з піком популярності серіалу “Санта-Барбара” серед глядачів. Українці дивилися його щодня. Популярність цього телепродукту була пов’язана з тим, що на пострадянському просторі це був перший і єдиний на той час американський серіал…”

 

Повний текст історичних розвідок можна буде прочитати у відновленій шкільній газеті, перший випуск якої вийде незабаром.
Захід підготувала педагог-організатор Пікулицька Х. І.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *